Jaké víno k jídlu

Jaké víno k rybám?

Dary moře

K podávání darů moře jsou vhodná především bílá vína typu Chardonnay, Rulandské šedé.

Ryby mořské

K mořským rybám je vhodné servírovat především bílá vína typu Chardonnay. Doporučené odrůdy: Ryzlink vlašský, Muller Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské šedé.

Ryby sladkovodní

K sladkovodním rybám podáváme především bílá vína. Doporučené odrůdy: Chardonnay, Rulandské šedé, Ryzlink vlašský. Vhodná jsou také šumivá vína.

Ryby smažené

K podávání smažených ryb jsou vhodná především plnější bílá vína typu Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Neuburské.

Uzené ryby

K uzeným rybám se hodí především bílá vína typu Sauvignon.


Jaké víno k omáčkám?

Husté omáčky

K pokrmům s hustými bílými omáčkami jsou vhodná především bílá vína. Ke konzumaci hustých omáček se zvěřinou jsou vhodná červená vína. Telecí maso s jemnou omáčkou můžeme doplnit Veltlínským červeným raným. Doporučené odrůdy bílých vín: Veltlínské zelené, Chardonnay, Rulandské šedé. K tmavým hustým omáčkám podáváme červená vína Rulandské modré, Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, André, Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Neronet, Merlot, Alibernet.

Kořeněné omáčky

Kořeněné omáčky se hodí především k červeným vínům. Doporučené odrůdy červených vín: Rulandské modré, Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, André, Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Neronet, Merlot, Alibernet.

Smetanové omáčky

Smetanové omáčky se dobře kombinují s plnými bílými víny. Doporučené odrůdy: Rulandské šedé, Chardonnay, Rulandské bílé a Sauvignon.


Jaké víno k masům?

Grilovaná masa

K podávání grilovaného drůbežího masa jsou vhodná především bílá vína typu Rulandské bílé. Ke grilovaným tmavým masům jsou vhodná červená vína. Doporučené odrůdy bílých vín: Pálava, Müller Thurgau, Irsai-Oliver, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Aurelius, Neuburské, Chardonnay, Sauvignon. K tmavým drůbežím masům (krůta, krocan) podáváme červená vína Rulandské modré, Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, André, Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Neronet, Merlot, Alibernet.

Kachna a husa

K pečené kachně nebo huse jsou vhodná především výrazná červená vína. Doporučené odrůdy červených vín: Rulanské modré, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, Dornfelder.

Masa hovězí

K podávání studeného hovězího masa a předkrmů z hovězího masa jsou vhodná především červená vína s vyšším obsahem kyselin, typu Frankovka, Zweigeltrebe a André. Ke steakům z hovězího masa jsou vhodná vyzrálá červená vína typu Cabernet Sauvignon. Doporučené odrůdy červených vín: Merlot, Ryzlink vlašský, Rulandské modré.

Maso drůbeží

K podávání lehkých úprav drůbežího masa jsou vhodná především lehká, méně aromatická bílá vína. Kuřecí, krůtí maso a drůbeží polévky podáváme s bílými málo aromatickými víny typu Müller-Thurgau, Pálava. Ke grilovanému kuřeti podáváme vína odrůdy Rulandské bílé, ke smaženému drůbežímu masu je vhodné Veltlínské zelené. Doporučené odrůdy bílých vín: Pálava, Müller Thurgau, Irsai-Oliver, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Aurelius, Neuburské, Chardonnay, Sauvignon. K tmavým drůbežím masům (krůta, krocan) podáváme červená vína Rulandské modré, Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, André, Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Neronet, Merlot, Alibernet.

Maso jehněčí

K jehněčímu masu se hodí především bílá a růžová vína. Doporučené odrůdy bílých vín: Veltlínské zelené, Sylvánské zelené, Zweigeltrebe a Veltlínské červené rané.

Maso skopové

Ke skopovému masu jsou vhodná především červená vína. Doporučené odrůdy: Frankovka, Cabernet Sauvignon, André, Neronet.

Maso telecí

Telecího masa jsou vhodně kombinuje s výraznějšími bílými nebo růžovými víny. Doporučené odrůdy: Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Neuburské, Müller Thurgau, Veltlínské červené rané nebo růžové víno Zweigeltrebe rosé.

Maso vepřové

K vepřovým masům jsou vhodnější plná červená vína. Doporučené odrůdy červených vín: Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, Rulandské modré, André, Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Neronet, Merlot, Alibernet. Doporučené odrůdy bílých vín k lehkým úpravám vepřového masa: Rulandské bílé, Aurelius, Ryzlink rýnský, Chardonnay.

Uzené maso

K uzenému masu se hodí plnější bílá nebo červená vína. Doporučené odrůdy bílých vín: Sauvignon, Ryzlink rýnský. Doporučené odrůdy červených vín: Svatovavřinecké, André.

Zvěřina

Zvěřina se vhodně kombinuje především s vyzrálými červenými víny. K divočině jsou vhodnější vína typu Frankovka, k bažantům pak Svatovavřinecké. Doporučené odrůdy červených vín: Frankovka, Svatovavřinecké, Modrý Portugal, André, Dornfelder, Cabernet Moravia, Alibernet.


Jaké víno k dezertům?

Sladké dezerty a moučníky

K podávání sladkých moučníků a dezertů jsou vhodná aromatická, vyzrálá a sladká vína typu slámové víno, ledové víno, přívlastková výběrová vína, aperitivy, likérová vína nebo sekty. Doporučené odrůdy: Veltlínské zelené, Muškát moravský, Tramín červený, Sauvignon, Pálava, Rulandské šedé, Muškát Ottonel, Muškát moravský a sladká růžová vína.

Zmrzliny

K podávání zmrzliny jsou vhodná sladká bílá a růžová vína, likérová vína, aperitivy nebo sladké sekty.

Next Post

Recepty od vánoc do Silvestra

Čt Lis 7 , 2019
Jaké víno k rybám? Dary moře K podávání darů moře jsou vhodná především bílá vína typu Chardonnay, Rulandské šedé. Ryby mořské K mořským rybám je vhodné servírovat především bílá vína typu Chardonnay. Doporučené odrůdy: Ryzlink vlašský, Muller Thurgau, Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské šedé. Ryby sladkovodní […]

Netradiční zájezdy

Další recepty