Recepty na pokrmy s pivem

Nakládané tvarůžky v pivu

Suroviny

  • 250 g olomoucké tvarůžky (syrečky)
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce zakysaná smetana
  • 1 špetka drcený kmín

Postup přípravy

Olomoucké tvarůžky i s obalem dáme do uzavíratelné sklenice (kompotové) a zalijeme pivem. Tři dny necháme postát na kuchyňské lince, až se tvarůžky nafouknou. Pak je vyjmeme, rozbalíme, dáme do mísy a rozmačkáme. Vmícháme jemně nasekanou cibuli, dvě lžíce kysané smetany a špetku drceného kmínu. Dále můžeme přidat buď špetku zeleného pepře nebo kopr. Nesolíme! Uložíme na chladnější místo na 5 – 7 dnů.


Medové koleno na pivě

Suroviny

  • 1 ks vepřové koleno – větší
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkev větší
  • 1 ks petržel menší
  • celer cca půlka středně velkého
  • sůl
  • 2 ks bobkový list
  • 10 ks pepř celý
  • 2 ks nové koření – kuličky
  • 3 stroužek česnek

Postup přípravy

Koleno očistíme, dáme do většího hrnce s vařící vodou, přidáme očištěnou zeleninu a koření, osolíme. Vaříme asi jednu hodinu. Česnek utřeme solí a vmícháme do oleje. Koleno vyndáme z vývaru, necháme oschnout, důkladně potřeme česnekovou pastou a posypeme kmínem, vložíme do pekáčku. Podlijeme pivem s trochou vývaru a pečeme ve vyhřáté troubě doměkka a dozlatova. Průběžně ještě podléváme a přeléváme výpekem. Ke konci pečení potřeme medovou pastou – med rozmícháme s troškou piva a ještě krátce zapečeme. Medové koleno na pivě podáváme s bramborovým salátem, čerstvým pečivem, knedlíkem s dušeným zelím, se sklenicí vychlazeného piva.


Pivní výpečky

Suroviny

  • 800 g vepřová plec
  • 700 g vepřový bůček bez kosti
  • 6 stroužek česnek 5 –
  • 400 g cibule
  • sůl
  • drcený kmín
  • paprika – sladká nebo v kombinaci s pálivou
  • 0,5 l pivo – černé 10°

Postup přípravy

Maso pokrájíme na kostky, ochutíme solí, paprikou (cca 1 lžíce), kmínem (1 lžička) a smícháme s pokrájenou cibulí a nasekaným česnekem. Zalijeme pivem, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů cca 45 minut. Pak odklopíme, promícháme a dopečeme doměkka a dozlatova, případně dle potřeby podlijeme troškou vody. Noky: do většího hrnce si dáme vařit mírně osolenou vodu, do které hned budeme házet pokrájené noky. Uvařené oloupané brambory nastrouháme do mísy na jemném struhadle, osolíme, přidáme dvě vejce, cca 250 gramů hrubé mouky a propracujeme. Pak dle potřeby přisypáváme mouku, aby nám vzniklo vláčné, tvárné těsto, ze kterého si vyválíme na moukou nebo solamylem posypaném stole dlouhé válečky, které pokrájíme na zhruba stejně velké dílky. Množství mouky se liší podle druhu a kvality brambor a mouky. Pokud nemáme brambory dostatečně moučné, doporučuji přidat i do těsta cca 1-1,5 lžíce solamylu. Pokrájené noky naházíme do vroucí vody, opatrně ode dna promícháme, přivedeme k varu. Po vyplavání noků na hladinu je krátce (postačí 1-2 minuty, nejlépe jeden vyndat a ochutnat) povaříme, scedíme a podáváme. Pivní výpečky podáváme s noky, kysaným zelím nebo dušenou řepou, špenátem.

Netradiční zájezdy

Další recepty