Recepty na přípravu jehněčího

Veselá Nohavice - Vánoce 2011

Jehněčí nadivoko

600 g jehněčího masa, 3 lžíce oleje, 1 mrkev, ¼ celeru, 1 větší cibule, zrnka pepře a nového koření, špetka tymiánu, 3 bobkové listy, kousek kostky masoxu, 20 g slaniny, 20 g hladké mouky, sůl

Maso naporcujeme, odblaníme, osolíme a opečeme na rozehřátém oleji. Pak maso vyjmeme, na oleji osmahneme nahrubo nastrouhaný celer, mrkev a nadrobno nakrájenou cibuli. Na zeleninu přidáme maso, všechno koření a masox, podlijeme a dusíme pod pokličkou půl hodiny. Potom dáme péct do trouby. Při pečení obracíme a poléváme vypečenou šťávou. Nakonec přidáme slaninu. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo dušenou rýží.

Jehněčí plátky v zelenině

4 plátky z kýty, 2 cibule, 30 g másla, 200 g rajčat, 2 lžíce oleje, 1 paprika, 100 g hrášku, 1 lžička hladké mouky, 4 stroužky česneku, mletý pepř, sůl, sladká paprika, špetka pálivé papriky

Plátky masa naklepeme, po obou stranách opečeme a vyjmeme. Do kastrolu přidáme máslo a drobně nakrájenou cibuli a osmahneme do zlatova. Potom zaprášíme moukou, zasmahneme a vmícháme mletou papriku. Zalijeme 2 dl vody, promícháme a přivedeme k varu. Přidáme spařená oloupaná a pokrájená rajčata, na proužky pokrájenou papriku, česnek utřený se solí, pepř a opečené maso. Přikryté dusíme do měkka. Potom přidáme hrášek a ještě dusíme 10 minut. Jako příloha se hodí vařené brambory.

Jehněčí přírodní pečeně

1 kg jehněčí kýty, 4 lžíce másla, 5 stroužků česneku, ¼ lžičky hladké mouky, petrželka, vývar na podlití, mletý pepř, sůl Maso opláchneme, osušíme, potřeme česnekem rozetřeným se solí. Pod pečeni dáme napříč dvě špejle. Při pečení potíráme tukem a podle potřeby podléváme. Potom hotovou pečeni vyjmeme. Vydušenou šťávu zaprášíme moukou, osmahneme, zředíme, povaříme a procedíme. Pečeni pokrájíme na plátky a přelijeme šťávou, zdobíme petrželkou. Podáváme s vařenými brambory.

Rolované jehněčí hrudí

1 velký plát hrudi, sardelová pasta, 2 cibule, 60 g másla, 5 zrnek pepře, 3 zrnka nového koření, 150 g pokrájené kořenové zeleniny, 1 lžička hladké mouky, sůl, 1 lžička másla

Plát masa slabě osolíme, potřeme sardelovým máslem připraveným z poloviny másla a sardelové pasty, poklademe cibulí pokrájenou na kolečka a sbalíme. Ovážeme motouzem a osolíme. Na zbylém másle opečeme ze všech stran. Potom přidáme do pekáče zeleninu a zaprášíme moukou, promícháme a dopečeme. Podáváme s knedlíky nebo noky.

Čeburky

500 g jehněčího masa, 100 g jehněčího loje, 1 velká cibule, sůl, mletý pepř, 50 g rýže, petrželka, nudlové těsto

Maso umeleme s lojem a cibulí, osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou petrželku a 3 lžíce vody, vše promícháme. Uvaříme rýži a necháme jí vychladnout. Z mouky, vajec a vody připravíme nudlové těsto, které rozválíme na 1 mm silnou placku a vykrájíme z ní větší kolečka. Připravenou masovou směs smícháme s rýží. Na jednu půlku každého kolečka dáme směs a překryjeme druhou půlkou, přitlačíme a potřeme rozšlehaným vejcem. Smažíme v hlubší pánvi na oleji. Podáváme s chlebem.

Jehněčí s kysanou smetanou

800 g jehněčího masa, 60 g másla, 4 dl kysané smetany, 4 vejce, 6 stroužků česneku, petrželka, sůl

Jehněčí maso posolíme, pokryjeme máslem a v troubě do měkka upečeme. Po zchladnutí maso rozkrájíme a vrátíme zpět. Vejce rozšleháme v kysané smetaně, přidáme prolisovaný česnek, sekanou petrželku a přelijeme přes maso. V předehřáté troubě zapékáme. Podáváme s vařenými brambory.

Pikantní jehněčí guláš s paprikami

400 g jehněčího, 200 g vepřového, 50 g slaniny, 2 lžíce oleje, 4 papriky, 2 cibule, mletý pepř, sůl, majoránka, kmín, mletá sladká paprika, 500 g syrových brambor

Slaninu pokrájenou na kostičky pomalu rozpustíme v rozehřátém oleji, přidáme cibuli na kolečka a zpěníme ji. Pak přidáme jehněčí maso nakrájené na kostičky a osmahneme, pak osolíme, okořeníme paprikou a kmínem, podlijeme vodou a chvíli dusíme, potom přidáme vepřové maso na kostičky a dusíme společně. Když je maso poloměkké přidáme brambory na kostičky. Dokořeníme majoránkou, česnekem a pepřem. Před dokončením přidáme papriky na proužky a dodusíme. Podáváme s dušenou rýží a zdobíme petrželkou.

Jehněčí na majoránce

600 g masa, 100 g kořenové zeleniny, 2 stroužky česneku, několik zrnek pepře, 40 g hladké mouky, 40 g másla, 1 dl smetany, mletý pepř, sůl, majoránka

Jehněčí maso uvaříme v osolené vodě s pokrájenou kořenovou zeleninou a celým pepřem. Mezitím z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zředíme jí vývarem z masa a zeleniny a povaříme. Přidáme majoránku a prolisovaný česnek. Nakonec omáčku zjemníme smetanou. Omáčkou přeléváme porce masa. Podáváme s vařenými brambory.

Jehněčí po francouzsku se zeleninou

800 g kýty, 3 stroužky česneku, 20 g mouky, sůl, 50 g másla, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 mrkev, půl celeru, petrželka

Jehněčí vykostíme, potřeme česnekem a mírně osolíme. Na rozehřátém másle zprudka opečeme, podlijeme a dusíme pod pokličkou v troubě. Do téměř už hotového masa přidáme protlak a na jemno nakrájenou zeleninu a dodusíme. Šťávu zahustíme moukou. Podáváme s vařenými brambory sypanými pažitkou.

Jehněčí na pórku

600 g masa, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 dcl bílého vína, 2 pórky, olej, 10 g hladké mouky, 1 feferonka, petrželka, mletý pepř, sůl

Maso rozkrájíme na kostky, osolíme, opepříme, poprášíme moukou a osmahneme na rozehřátém oleji. Podlijeme vodou a dusíme do měkka. Před koncem dušení přidáme nakrájený pórek, nadrobno nakrájenou feferonku, protlak a víno. Dodusíme do měkka a dokořeníme. Podáváme s rýží, sypeme petrželkou.

Zapečené jehněčí maso s pórkem

800 g jehněčího, 200 g pórku, 2 cibule, 2 vejce, 2 dcl acidofilního mléka, 40 g hladké mouky, 60 g oleje, sůl

Maso rozkrájíme na stejně velké kousky, osolíme, obalíme v hladké mouce a opečeme na oleji. Potom maso shrneme k jedné straně, do pánve přidáme tenké plátky cibule a cca 3 cm kousky pórku. Krátce zpěníme. Podlijeme horkou vodou a dusíme. Když je maso měkké, šťávu téměř vydusíme, zalijeme mlékem a rozšlehanými vejci, přisolíme a v předehřáté troubě zapečeme. Podáváme s vařenými brambory.

Jehněčí pečeně na česneku

600 g kýty, 60 g česneku, 50 g sádla, 100 g cibule, hladké mouka, mletý pepř, sůl

Maso potřeme po celém povrchu česnekem rozetřeným se solí a opepříme. Nadrobno pokrájenou cibuli zpěníme na sádle do růžova, vložíme maso a podlijeme trochou vody, zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme mírně za občasného podlévání a přelévání šťávou. Když je maso upečené, vyjmeme ho. Do výpeku zaprášíme mouku, dolijeme vodu a povaříme. Vrátíme maso. Podáváme s bramborovým knedlíkem.

Pikantní jehněčí guláš

500 g plecka, 2 cibule, 50 g másla, 2 stroužky česneku, 1 lžička hladké mouky, sladká paprika, sůl Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na másle spolu s česnekem na plátky a se sladkou paprikou. Přidáme osolené maso nakrájené na kostky a osmahneme. Podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou do měkka. Maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a osmahneme. Potom zředíme trochou vody a povaříme. Vrátíme maso. Jako přílohu podáváme rýži nebo chléb.

Jehněčí po gruzínsku

500 g masa, 600 g brambor, 400 g zelených paprik, 2 cibule, 200 g rajčat, 80 g slaniny, vývar, petrželka, mletá sladká paprika, mletý pepř, sůl, špetka pálivé papriky, olej

Maso nakrájíme na kostky, opepříme, osolíme a opečeme na oleji. Oloupané brambory nakrájíme na kostky, cibuli na kolečka, papriku a rajčata na proužky. Zapékací misku vytřeme olejem, na dno narovnáme plátky slaniny, na ní vrstvu brambor, osolíme, opepříme, pokryjeme kostkami masa, na které navrstvíme zeleninu, okořeníme paprikami a posypeme cibulí, nakonec dáme opět vrstvu brambor, osolíme, opepříme a posypeme pažitkou, zalijeme vývarem. V troubě dusíme do měkka.

Jehněčí kotlety po srbsku

600 g kotlet, 1 cibule, 3 rajčata, 3 zelené papriky, 50 g sádla, 4 lžíce oleje, worcesterská omáčka, 50 g rajčatového protlaku, hladká mouka, mletý pepř, sůl

Kotlety na okrajích nakrojíme, naklepeme, opepříme, osolíme a posypeme moukou. Na rozpuštěném sádle je zprudka opečeme po obou stranách a vyjmeme je. Vložíme na plátky pokrájenou cibuli a zpěníme jí, potom pokrájená rajčata a papriku, přidáme protlak, podlijeme trochou vody, přichutíme pár kapkami worcesterské omáčky a přisolíme. Vložíme zpět kotlety a dusíme do měkka. Podáváme s dušenou rýží.

Jehněčí kotlety po arménsku

8 jehněčích kotlet, mletý pepř, sůl, 40 g oleje, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 4 rajčata, kopr

Kotlety při okrajích nařízneme, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a prudce po obou stranách opečeme na oleji. Kotlety vyjmeme. Vložíme na tenká kolečka nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a oloupaná rajčata na kolečka, ještě trochu přisolíme a dusíme. Přidáme zpět maso, které posypeme koprem, prohřejeme. Podáváme s chlebem.

Pilav z jehněčího

800 g jehněčího na kostky, 80 g másla, 300 g rýže, 100 g nastrouhaného sýra, 1 velká cibule, sladká paprika, kmín, tlučený zázvor, petrželka

Maso opečeme na másle. Potom k němu přidáme koření, podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Poté maso promícháme s rýží, zalijeme vodou a znovu dusíme až je rýže měkká. Na talířích podáváme v kopečcích posypaných sýrem.

Jerevanský bozbaš

500 g jehněčího, 160 g loupaného hrachu, 2 cibule, 400 g mrkve, 2 jablka, 50 g sušených švestek, 10 g rajčatového protlaku, sůl, zrnka pepře

Maso pokrájíme na menší kostky, zalijeme studenou vodou, uvedeme k varu a 20 minut vaříme. Potom přidáme předem namočený hrách a vaříme dalších 40 minut. Potom přisolíme, přidáme nakrájenou mrkev, nastrouhanou cibuli, protlak, vypeckované švestky, oloupaná a nakrájená jablka, pár zrnek pepře. Vaříme do měkka. Podáváme s chlebem.

Veselá Nohavice - Vánoce 2011

Next Post

Recepty na přípravu guláše

Pá Lis 1 , 2019
Jehněčí nadivoko 600 g jehněčího masa, 3 lžíce oleje, 1 mrkev, ¼ celeru, 1 větší cibule, zrnka pepře a nového koření, špetka tymiánu, 3 bobkové listy, kousek kostky masoxu, 20 g slaniny, 20 g hladké mouky, sůl Maso naporcujeme, odblaníme, osolíme a opečeme na rozehřátém oleji. Pak maso vyjmeme, na […]

Netradiční zájezdy

Další recepty