Recepty na přípravu vajec

Veselá Nohavice - Vánoce 2011

Míchaná vejce se sýrem

8 vajec, 150 g tvrdého sýra, tuk, sůl, rajčata

Na rozehřátý tuk vlijeme rozšlehaná osolená vejce, přidáme na jemné kostičky nakrájený sýr a mícháme až se vejce srazí a sýr se začne rozpouštět. Na talířích obložíme rajčaty. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

Vejce ďábelská

8 vajec uvařených natvrdo, sardelová pasta, 100 g másla, 4 lžíce smetany, pepř, sladkokyselá okurka, petrželka

Vejce rozpůlíme a vyjmeme žloutky. Máslo utřeme se smetanou, smícháme s prolisovanými žloutky, ochutíme pepřem a petrželkou nakrájenou na jemno. Touto směsí vyplníme půlky vajec, na povrch dáme plátky okurky a sardelovou pastu. Podáváme s opečeným chlebem nebo opečenou vekou.

Vaječný salát

6 vajec, 200 g uzeniny, 150 g sterilovaného hrášku, 150 g sterilované mrkve, majolka, sůl, citrónová šťáva

Vejce uvaříme natvrdo, na chvilku vložíme do studené vody, oloupeme a necháme vychladnout. Uzeninu a vejce nakrájíme na kostičky, vložíme do salátové mísy, přidáme hrášek, mrkev, majolku, citrónovou šťávu a osolíme a promícháme. Necháme vychladit. Podáváme s pečivem nebo chlebem.

Špenátová vejce

2 x zmrazený špenát, 4 vejce, 60 g másla, 2 lžíce strouhanky, 1OO g strouhaného sýra, 50 g slaniny, sůl, pepř

Rozmrazíme špenát. Zapékací misku z varného skla vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, lžící urovnáme osolený a opepřený rozmrazený špenát. Na špenát rozklepneme vejce a posypeme je strouhaným sýrem a obložíme na nudličky pokrájenou slaninou. Pokrm zapékáme ve vyhřáté troubě 15 minut.

Vejce s hermelínem

8 vajec, 2 hermelíny, 1 dcl smetany, 80 g másla, mletý pepř, sůl, 8 plátků veky

Vejce rozšleháme se smetanou, osolíme, opepříme a přimícháme na jemné kostičky nakrájený hermelín. Na pánvi rozehřejeme máslo a směs na něm za stálého míchání usmažíme. Podáváme s opečenou vekou.

Sázená vejce po maďarsku

4 vejce, 1 cibule, 100 g másla, lžička mleté papriky, 1 dcl smetany, sůl

V ohnivzdorné misce rozpustíme máslo, na ně rozestřeme na kolečka pokrájenou cibuli, krátce osmahneme a zasypeme paprikou. Potom vyklepneme vejce, žloutky se nesmí poškodit, osolíme a zapečeme. Při zapékání zalijeme smetanou.

Vejce pečená v troubě

8 vajec, 8 lžic mléka, 6 lžic hrubé mouky, hrst rozsekané petrželky, tuk

Vejce rozšleháme s mlékem, postupně přidáváme za stálého šlehání po lžících mouku, osolíme a vmícháme petrželku. Vymažeme zapékací misku a řídké těsto tam vlijeme. Pečeme v předehřáté troubě 20 minut. Podáváme s brambory.

Vaječné krokety

4 vejce, šálek mléka, lžíce másla, lžíce mouky, sůl, strouhanka, tuk Dvě vejce uvaříme natvrdo. Uděláme světlou jíšku, kterou po částech zaléváme mlékem až zhoustne na kaši. Když trochu prochladne, vmícháme syrové žloutky a osolíme. Nakonec přidáme natvrdo vařená a rozsekaná vejce a uděláme z těsta váleček. Váleček nakrájíme na krokety. Krokety potom obalujeme v rozšlehaných bílcích a strouhance a smažíme.

Veselá Nohavice - Vánoce 2011

Next Post

Recepty na přípravu jehněčího

Pá Lis 1 , 2019
Míchaná vejce se sýrem 8 vajec, 150 g tvrdého sýra, tuk, sůl, rajčata Na rozehřátý tuk vlijeme rozšlehaná osolená vejce, přidáme na jemné kostičky nakrájený sýr a mícháme až se vejce srazí a sýr se začne rozpouštět. Na talířích obložíme rajčaty. Podáváme s chlebem nebo pečivem. Vejce ďábelská 8 vajec […]

Netradiční zájezdy

Další recepty