Recepty od vánoc do Silvestra

rybí polévka

2 kapří hlavy, Jikry a mlíčí, celer, petržel, 30 g másla, 30 g mouky, sůl, květ, zázvor, osmažená žemle

Rybí hlavy a zeleninu dáme vařit do slané vody. Po chvíli přidáme jikry a mlíčí a polévku vaříme ještě asi 20 minut. 10 minut před koncem vaření zahustíme polévku světlou jíškou. Zvlášť na misce podáváme kostičky osmažené žemle.

kapr na česneku

Kapr, sůl, česnek, alobal

Očištěné porce kapra osolíme a vydatně potřeme česnekem. Dáme péci do pekáčku vyloženého alobalem, který jsme vymazali máslem a vytřeli česnekem. Přikryjeme též alobalem a pečeme v troubě půl hodiny.

kapr na paprice

Kapr, 1 velká cibule, ¼ l smetany, 30 g hladké mouky, 50 g másla, paprika

Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na másle. Přidáme papriku a na to vložíme očištěné porce kapra. Dusíme asi čtvrt hodiny, potom kapra vyjmeme a do šťávy přidáme smetanu, do které jsme zakvedlali mouku. Dobře povaříme a potom na porce kapra přecezené přelijeme.

kapr na černo

Kapr, ½ celeru, 1 petržel, 1 mrkev, 40 g hrozinek, 40 g mandlí, 100 g sušených švestek, 10 celých zrníček pepře, 5 zrnek nového koření, 2 bobkové listy, špetka tymiánu, 1 menší cibule, perník, sirup, lžíce octa

Do osolené vody dáme vařit celou půlku celeru, celou petržel, nadrobno nakrájenou mrkev, hrozinky, mandle, sušené švestky. Do menšího hrnečku dáme vařit pepř, nové koření, bobkový list, tymián a cibuli. Když je zelenina měkká, vyndáme celer a petržel a procedíme do hrnce se zeleninou vodu z koření. Přidáme naporcovanou rybu, vaříme 10 minut, přidáme větší hrst nastrouhaného perníku, lžíci sirupu a trochu octa. Podáváme s vánočkou.

slepice na slanině

1 malá slepice, 30 g slaniny, 60 g másla, sůl

Slepici rozporcujeme a trochu naklepeme. Slaninu nakrájíme na kostičky, vyškvaříme, přidáme máslo a porce slepice po obou stranách opečeme. Potom osolíme, podlijeme a dusíme. Měkkou slepici podáváme s vařenými brambory a kompotem.


slepice v nudlích

1 malá slepice, ½ cibule, 60 g másla, 2 lžíce polohrubé mouky, sůl, květ, petrželka, 300 g širokých nudlí

Slepici uvaříme v osolené vodě s cibulí do měkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme slepičím vývarem a dobře povaříme. Maso obereme z kostí, vložíme do omáčky, přidáme vařené a zcezené nudle. Pokrm ozdobíme petrželkou a květem.


krůta na pomerančích

1 krůta, krůtí játra, 100 g slaniny, 1 petržel, 1 celer, 1 cibule, 2 pomeranče, 5 lžic brusinkového kompotu, ¼ l vína Madeira, 5 celých pepřů, 1 bobkový list, nové koření, 20 g hladké mouky

Nakrájíme na kostičky slaninu a osmahneme na ní pokrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Potom přidáme nadrobno nakrájená játra z krůty a ještě osmahneme. Zalijeme trochou vody, přidáme koření, brusinkový kompot, šťávu z jednoho pomeranče a nastrouháme pomerančovou kůru. Na to vložíme osolenou krůtu, přelijeme polovinou vína a dusíme v troubě. Hotovou krůtu vyjmeme, omáčku zaprášíme moukou, přilijeme trochu vody a povaříme. Nakonec šťávu propasírujeme nebo rozmixujeme a přidáme zbylé víno a druhý na plátky nakrájený pomeranč. Krůtu nakrájíme na porce a vložíme do této pikantní omáčky.


zajíc na černo

Zaječí předek, kořenová zelenina, 1 cibule, 50 g sádla, Lžíce cukru, sůl, ocet, bobkový list, tymián, pepř, nové koření, 50 g hladké mouky, 1 dcl červeného vína, 2 lžíce švestkových povidel, hrst sušených švestek, spařené a oloupané mandle

Zaječí předek vykostíme a naporcujeme. Zeleninu a cibuli očistíme, nakrájíme a osmahneme na sádle. Přidáme koření a cukr, zalijeme vodou a octem a vložíme maso. Udusíme do měkka. Pak maso vyjmeme a zeleninu vydušenou na tuk zaprášíme moukou, osmahneme a zalijeme. Povaříme. Před koncem varu přidáme povidla a červené víno. Šťávu procedíme na maso. Nakonec přidáme pokrájené švestky a mandle.


krůta s mandlovou nádivkou

1 krůta, máslo na pekáč, sůl, nádivka: 3 žemle, 3 vejce, 100 g másla, 50 g spařených oloupaných mandlí, šálek mléka, špetka soli, květu, cukru, citrónová kůra

Očištěnou, vykuchanou a osolenou krůtu nacpeme nádivkou a upečeme v troubě. Nádivku si připravíme takto: Žemle nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Mezitím utřeme máslo se žloutky, solí, květem, cukrem a citrónovou kůrou. Přidáme žemle, tuhý sníh z bílků a nastrouhané mandle.


kachna s jablky

1 kachna, 6 malých jablek, 6 celých pepřů, brusinky

Vykuchanou kachnu očistíme a osolíme. Dovnitř vložíme 3 jablka, z nichž jsme vydlabali jádřince a místo nich dali brusinkový kompot a po zrnku pepře. Zbývající jablka s brusinkami a se zrnky pepře místo jádřinců dáme péci s kachnou. Získáme tak výbornou šťávu. Pečeme dozlatova a podáváme s knedlíkem.


bramborová sláma s mandlemi

Brambory, olej na smažení, červená paprika, sůl, mandle

Brambory oloupáme a nastrouháme nahrubo na nudličky. Vložíme je na chvíli do studené vody, aby se vypravil škrob. Pak vyjmeme, necháme okapat, eventuálně opatrně osušíme v čisté utěrce. Po částech smažíme v rozpáleném oleji dočervena. Potom osolíme, opaprikujeme a promícháme se spařenými, oloupanými a nahrubo nastrouhanými mandlemi. Je to výborné k vínu.


anglický masový koláč

250 g hladké mouky, 150 g sádla, sůl, náplň: 400 g mletého masa, 1 vejce, sůl, pepř

Z mouky, másla a špetky soli vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly. První díl rozválíme na placku a dáme do kastrolu nebo do remosky. Na to rozestřeme masovou náplň a opět přikryjeme těstem rozváleným na placku, které propícháme. Pečeme dočervena.

plněná vejce

Vejce uvaříme natvrdo, oloupáme, rozpůlíme a vyjmeme žloutky. Žloutky pak rozetřeme s máslem a s kremžskou hořčicí nebo se sardelovou pastou nebo s lžící majonézy a uzeným lososem nebo s lžící majonézy a tresčími játry nebo s žervé a česnekem nebo s rokfórem.

Zdobíme pažitkou nebo na jemno nasekanou cibulí.


vánoční dort

100 g práškového cukru, 5 žloutků, vanilkový cukr, troška mleté kávy, půl tabulky čokolády, sníh s 5 bílků, 150 g strouhaných vlašských ořechů, 30 g piškotových drobečků

Cukr, vanilkový cukr a žloutky dobře utřeme. Pak přidáme kávu, strouhanou čokoládu, piškotové drobečky, tuhý sníh z bílků a strouhané ořechy. Těsto vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané moukou a pečeme zvolna asi hodinu. Upečený, studený dort překrojíme, potřeme dobrou zavařeninou a povrch polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme půlkami ořechů. Můžeme dozdobit šlehačkou.


kokosové kuličky

50 g mletého kokosu, 40 g másla, 120 g práškového cukru, 30 g kakaa, 1 bílek, kokos na obalování

Kokos, máslo, cukr, kakao a bílek zpracujeme v těsto a necháme ztuhnout v chladničce. Ze ztuhlé hmoty tvoříme kuličky, které ještě obalujeme v kokosu.

vanilkové rohlíčky

140 g hladké mouky, 50 g cukru, 60 g jader vlašských ořechů, 80 g tuku, tuk na plech, práškový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem na obalování

Mouku promícháme na vále s cukrem a rozemletými ořechy. Přidáme tuk a vypracujeme těsto. Tvoříme malé rohlíčky, které upečeme do světlerůžova. Ještě horké obalujeme v cukru.


oříškové čtverečky

140 g másla, 140 g cukru, 4 vejce, 70 g polohrubé mouky, 140 g mletých jader vlašských ořechů, 3 lžíce kakaa, tuk na plech, poleva: 250 g cukru, 5 lžic rumu, 1 lžíce teplé vody

Máslo, cukr a žloutky utřeme. Potom vmícháme mouku, mleté ořechy, kakao a nakonec po částech sníh z bílků. Těsto se rozetře na vymazaný plech a upeče. Na mírně vychladlé těsto se rozetře poleva a hned se nakrájí na malé čtverečky, které ozdobíme půlkami ořechových jader.

důlkové kuličky

300 g polohrubé mouky, 90 g cukru, 180 g másla, 1 žloutek, 1 celé vejce, citrónová kůra, strouhané lískové oříšky, zavařenina, tuk na plech

Zpracujeme těsto a necháme půl hodiny v chladu odpočívat. Pak tvoříme kuličky, které obalujeme v rozšlehaném vejci a ve strouhaných lískových oříšcích. Klademe na plech, obrácenou vařečkou uděláme do každé kuličky důlek a plníme zavařeninou. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.


marokánky

¼ l smetany, 80 g cukru, 10 g hladké mouky, špetka strouhané citrónové kůry, 80 g kandované pomerančové kůry, 80 g lískových ořechů, tuk na vymazání plechu, mouka na vysypání plechu

Smetanu, do které jsme rozkvedlali cukr, mouku a citrónovou kůru, uvedeme do varu, přidáme nadrobno nakrájenou kandovanou pomerančovou kůru a nakrájené oříšky a povaříme. Ze zchladlé hmoty tvoříme malé hromádky na plech. Pečením se roztečou a utvoří se placičky, které sundáme horké nožem z plechu. Po jedné straně je poléváme čokoládovou polevou.


vosí hnízda

160 g piškotů, 90 g másla,150 g práškového cukru, 2 lžíce kakaa, 3 lžíce mléka, krém: 100 g másla, 1 žloutek, 1 bílek, 90 g cukru, 3 lžíce rumu, sáček kulatých piškotů na spodky hnízd, práškový cukr na obalení

160 g piškotů rozdrtíme a utřeme s máslem, cukrem, kakaem a s mlékem. Hmotu dáme ztuhnout do chladu. Krém připravíme tak, že máslo utřeme se žloutkem. Bílek ušleháme s cukrem a s rumem v horké lázni, necháme zchladnout a spojíme se žloutkem utřeným s máslem. Potom ze ztuhlé hmoty tvoříme kuličky, obalujeme v cukru a vtiskneme do tvořítka na vosí hnízda. Vařečkou uděláme hluboký důlek, do něhož dáme lžičkou krém, přilepíme piškot a vyklepneme z tvořítka tak, aby hnízdo stálo na piškotu.


ledovka

210 g polohrubé mouky, 140 g másla, 70 g cukru, 1 vejce, tuk na plech,

krém: 100 g másla, 80 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky

poleva: 100 g cukru, bílek, šťáva z půlky citrónu, lžíce vody

Zpracujeme těsto a vykrájíme kolečka, která upečeme. Vychladlá kolečka spojujeme krémem a zdobíme polevou. Krém i polevu připravíme tak, že uvedené ingredience zastudena utřeme.


džin-fizz

5 cl džinu, trochu šťávy z citrónu, lžička cukru, sodovka

Džin, šťávu z citrónu a cukr promícháme v šejkru. Nalijeme do sklenice, jejíž okraj jsme předem otřeli citrónem a potom omočili v cukru, takže vznikla ledová obroučka, dolijeme sodovkou a ozdobíme kolečkem citrónu.


víno “silvestrovská kachna”

1 l bílého vína, 1 citrón, 2 lžíce práškového cukru

Víno přelijeme do džbánu. Citrón oloupáme spirálovitě tak, aby kůra zůstala v celku, volně ho do kůry zabalíme, jehlicí dvakrát úhlopříčně propíchneme a vhodíme do vína. Přidáme cukr, zamícháme, přikryjeme a necháme ve studenu alespoň 12 hodin


ovocná bowle z červeného vína

1 l červeného vína, 2 dcl griotky, 400 g různého kompotovaného ovoce, 2 citróny, 1 l sodovky

Kompotované ovoce nakrájíme na kostky, oloupané citróny na plátky, zalijeme griotkou a necháme v chladnu vyluhovat asi dvě hodiny. Potom přidáme víno a opět necháme hodinu stát. Před podáváním přidáme dobře chlazenou sodovku.


plněné pomeranče

4 stejně velké pomeranče s tlustší slupkou, 100 g lískových oříšků, 250 g rozemletých jedlých pečených kaštanů, 2 tabulky mléčné čokolády, trocha sladké smetany, cukr, šlehačka

Nastrouháme si oříšky, přidáme jemně rozemleté kaštany, nastrouháme čokoládu a uděláme kašičku. Dřeň vydlabanou z pomerančů zbavíme jader, rozmixujeme a vmícháme do této hmoty. Podle potřeby osladíme. Hmotou naplníme vydlabané pomeranče, které navrch ozdobíme šlehačkou.


sýrové tyčinky

150 g tuku, 150 g strouhaného sýra, 150 g mouky, sůl, kmín, tuk na plech

Z tuku, mouky a strouhaného sýra vypracujeme těsto. Rozválíme na placku, přeneseme na plech, posypeme solí a kmínem a rádlem nakrájíme na obdélníčky. Pečeme dorůžova.


vánoční punč

2 citróny, 20 kostek cukru, 1 l čaje, ¼ l rumu

Připravíme si 1 l horkého čaje. Do toho vymačkáme šťávu ze 2 citrónů a přidáme cukr tak, že každou kostku nejdříve otřeme o citrónovou kůru. Nakonec vlijeme rum a necháme přejít varem.

silvestrovský punč

2 pomeranče, 20 kostek cukru, ½ l bílého vína, 1 vejce, 3 žloutky, ½ l studené vody, ¼ l rumu

Do bílého vína přilijeme studenou vodu, přidáme kostky cukru otřené o citrónovou kůru a vejce rozmíchané se žloutky. Ve vodní lázni mícháme do zhoustnutí, po odstavení přidáme rum a šťávu z pomerančů.

Netradiční zájezdy

Další recepty