Recepty od Vás

Sýrová pomazánka s křenem ….. od Marty

10 dkg ementálu nebo moravského bochníku, 10 dkg másla, sůl, 2 lžíce křenu

Máslo utřeme s jemně strouhaným sýrem, solí a strouhaným křenem. Je-li pomazánka příliš tuhá, můžeme jí zředit mlékem. Mažeme na housky.

Žervé s křenem ….. od Marty

2 balíčky žervé, sůl, 4 lžíce mléka, 1 lžíce strouhaného křenu

Žervé našleháme s mlékem a se solí a vmícháme strouhaný křen. Mažeme na černý chléb, který skládáme na sebe a krájíme řezy.

Sýr na pivě ….. od Matyho

Do malé pánvičky nalijeme 3 polévkové lžíce piva. Přidáme 250 g ementálu, nakrájeného na menší kousky. Prohřejeme sýr na mírném plameni několik minut. Pak přidáme jednu lžíci hořčice, trochu pepře. Sýrový krém, který se nám vytvořil namažeme na osmaženou bílou veku. Namazané plátky veky dáme na 1 minutu do horké trouby, aby se vytvořil škraloup. Hodí se k vínu.

Králík v hořčičné omáčce á la Philippe Noiret ….. od Suzi

Mladého a odblaněného králíka osolte, opepřete, obalte slaninovými plátky a svažte. Opečte na másle a podlijte bílým přírodním vínem /2 dcl/. Za častého polévání pečte doměkka. Šťávu zahustěte 2 dcl kyselé smetany, ve které jste rozmíchali lžíci mouky, lžíci hořčice a lžíci cukru. Nechte přejít varem a přidejte lžíci kopru. Přeji dobrou chuť.

Zálivka zelené bohyně ….. od Marie

100 g netučného tvarohu, 3 polévkové lžíce bílého netučného jogurtu, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce ochuceného octa, 1 lžička sojové omáčky, trochu tymiánu, oregana, česneku, 3 menší nakrájené pórky, 1 střední nastrouhaná petržel, 100 g čerstvé oloupané a nakrájené salátové okurky. Vše zamícháme. Jíme libovolné množství bez počítání kalorií.

Smažené placičky z cukety ….. od Marie

1/2 kg cukety nastrouháme na nudličky na hrubém struhadle, 100 g tvrdého sýra na křenovém struhadle, na něm rozstrouháme 7 stroužků česneku, osolíme a vmícháme 3 vejce, 7 lžic polohrubé mouky a nešetříme jemně pokrájenou celerovou natí. Kdo má rád pikantnější jídla, přidá pepř, sojovou omáčku nebo jiné pikantnější koření. Dobře promícháme a lžící dáváme na rozpálený olej a smažíme z obou stran. Teplé podáváme s bramborem a rajčatovým salátem. Studené jsou výborné se světlým chlebem.

Francouzská omáčka k rybě ….. od Marie

Na másle se udělá světlá jíška, podlije se vodou. V jiném kastrůlku uvaříme cibule s trochou octa. Když je cibule uvařená, propasíruje se k omáčce z jíšky, osolí, opepří a nakonec se přidá syrový žloutek. Dobře promícháme a poléváme rybu.

Plněný salám v alobalu ….. od Wiki

400 g širšího salámu, 100 g strouhaného sýra, 2 lžíce strouhanky, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce kečupu

Salám oloupeme a nakrájíme na 8 koleček. Polovinu koleček potřeme hořčicí a posypeme strouhaným sýrem smíchaným se strouhankou. Přiklopíme zbylými kolečky salámu. Každou dvojici zabalíme zvlášť do alobalu. Krátce zapečeme na grilu nebo v předehřáté troubě. Podáváme s kečupam a s vařenými brambory

Netradiční zájezdy

Další recepty